Висококачествено ремонтно заваряване при екстремни условия под вода с помощта на решения на Kemppi!

Висококачествено ремонтно заваряване при екстремни условия под вода с помощта на решения на Kemppi!
Висококачествено ремонтно заваряване при екстремни условия под вода с помощта на решения на Kemppi!

Висококачествено ремонтно заваряване при екстремни условия под вода с помощта на решения на Kemppi!

Заваряването под вода не само че звучи като голямо предизвикателство, но е и факт. Комбинирането на две експертни умения – заваряване и гмуркане – изисква много практика и точно заради това не е за всеки. Този тип работа предизвиква истинските професионалисти в заваряването и ги насърчава да покажат своите умения. „Заваряването е работа, която изисква прецизност и ловкост на ръцете. Някои типове заваряване са по-сложни от други и сред тях заваряването с електроди (MMA) изисква специална ловкост и стабилност на позицията – държачът на електрода трябва непрекъснато да се приближава към детайла, за да може разстоянието между електрода и разтопения заваръчен шев да остава едно и също. По време на заваряването е важно дължината на дъгата да бъде възможно най-къса, а тя се увеличава лесно, тъй като електродът намалява по време на заваряването“, поясниха за читателите на Инженер.bg от доказаната българска търговска и инженерингова фирма Кимекс, изключителен представител и единствен оторизиран сервиз за България на финландския производител на заваръчно оборудване Kemppi.

Ако това вече звучи сложно, какво ще кажете ако към него се добави още едно предизвикателство? Облечете водолазен костюм, спуснете се в леденостудена морска вода на дълбочина 10 m, където видимостта е изключително ниска и продължете да заварявате!

Подводното заваряване изисква добра квалификация и спокойни нерви

Финландската компания DG-Diving Group извършва подводна техническа поддръжка, почистване и ремонт за нуждите на корабните компании и корабостроителници, а подводното заваряване им е много добре познато. Заварчиците на компанията имат водолазна квалификация и се обучават редовно, за да поддържат уменията си и да научат повече. През първите няколко години от своята работа в компанията служителите работят като помощници в наземните операции и изучават най-добрите практики от своите по-опитни колеги.

Симон Рандстрьом е на 26 години и работи в DG-Diving Group от гимназията. Когато започнал да си търси работа, той се обадил във фирмата и кандидатствал за работа в нея, след което бил нает. Благодарение на старанието си, уменията си и упоритата работа Симон Рандстрьом стигнал до позицията ръководител по гмуркане.

„Този вид работа изисква запазване на спокойствие и концентрация. Не можете да си позволите да нервничите, когато сте под вода и трябва да сте подготвени за неочаквани ситуации“ , обяснява Симон Рандстрьом.

Когато видимостта е по-малка от половин метър, достигането до мястото на заваряване е затруднено, а заемането на работна позиция изисква особени усилия, тогава дори рутинната заваръчна работа може да отнеме до четири пъти повече време, отколкото когато се извършва на повърхността. Ако задачата отнема наистина много време или заварчикът не е в състояние да запази концентрация, тогава друг заварчик го сменя. В работата по ремонта на кораби времето е пари – задържането на кораб е скъпо и работата трябва да се извършва възможно най-ефективно.

Оптимален резултат с подходящото оборудване

В зависимост от заваряваните детайли и конкретната задача, подводното заваряване се извършва като мокро или сухо заваряване. При мокрото заваряване заварчикът е под вода, докато при сухото заваряване върху мястото на заваряване се поставя херметизираща камера и водата се отстранява. Самото заваряване се извършва от вътрешността на кораба, което позволява по-прецизна работа и различни заваръчни приложения.

При мокрото заваряване най-добрият приятел на заварчика е компактният заваръчен апарат за ръчно заваряване с електроди, който поддържа дъгата стабилна и върши работата си надеждно от началото до края. В тези случаи оборудването няма нужда от множество допълнителни функции или цифрови настройки.

„Най-добрата машина е компактната машина, която гарантира безотказна работа във всички ситуации“, обяснява Рандстрьом. Любимият му заваръчен апарат е Master S на Kemppi . Благодарение на малкия си размер и надеждни функции, машината се използва за изпълнението на различни задачи в различни държави по света. Освен подходящо оборудване, мокрото заваряване изисква специални лакирани заваръчни електроди, които не се мокрят до влизането в контакт с дъгата. Мокрото заваряване също така изисква изолиран държач за електродите, който предотвратява възникването на токов удар дори във вода.

„При подводното заваряване условията, детайлите и задачите са уникални предизвикателства, които амбицират истинските експерти заварчици. Когато професионалният подводен заварчик разполага с компактни и надеждни инструменти, с които да работи, предизвикателствата се превръщат във възможности“, коментираха от Кимекс.

Master S НА Kemppi – надеждният партньор в ММА заваряването

DG-Diving Group винаги е използвала заваръчното оборудване на Kemppi и в момента подводното заваряване се извършва само с Master S. Източниците на захранване за ръчно заваряване MMA от серията Master S са проектирани за високопроизводително професионално заваряване, като предлагат компактно, здраво и преносимо MMA захранване с оптимална енергийна ефективност. „Те са Вашият оптимален партньор за MMA заваряване при тежки условия на работа, където лесната употреба, надеждността и издръжливостта са от първостепенно значение“, добавиха българските специалисти.

Мощните източници на захранване с изходящ ток 400 или 500 A гарантират отлични резултати при заваряване и ефективно запалване. Те са подходящи за мрежи с различно напрежение, а за повишена безопасност в заваръчния апарат е интегрирано устройство за намаляване на напрежението (VRD).

„Master S отговаря идеално на нашите нужди и компактният му размер го прави лесен за пренасяне. Той има достатъчен капацитет, а характеристиките и настройките на дъгата са точно тези, от които се нуждаем. По-малка машина би могла да няма достатъчно капацитет, за да поддържа дъгата да гори по време на целия процес, а в подводното заваряване компактната и надеждна базова машина е най-добрият вариант“, категоричен е Рандстрьом.

В DG-Diving Group разполагат и с други заваръчни машини на Kemppi, подходящи за TIG и MIG/MAG заваряване. Те се използват и за собствени ремонтни и производствени дейности за заваряване на различни материали, като неръждаема стомана и алуминий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 
 
 

Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето изживяване на нашия уебсайт. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки от наша страна.
bg_BGBulgarian
Добавен продукт!
Продуктът вече е в списъка с желания!
Removed from Wishlist

Количка за пазаруване

close